Ako vybrať ten správny elektrobicykel
08.02.2021

Ako vybrať ten správny elektrobicykel

Uvažujete o kúpe elektrobicykla, no netušíte, na aké parametre sa zamerať pri jeho výbere? Prečítajte si náš článok a vyberte si model, ktorý bude presne zodpovedať vašim požiadavkám! Navyše o hladký chod celého procesu sa postarajú naši skúsení odborní predajcovia a servisní technici, ktorý vám poradia a poskytnú tie najlepšie služby. K dispozícií máte rýchle doručenie kuriérom a viac ako 14 odberných miest po celom Slovensku.

E-bike, elektrobicykel, elektrický bicykel – všetky pojmy označujú to isté: bicykel s elektrickým pohonom. Ten dokáže cyklistovi výrazne pomôcť pri prekonávaní vzdialeností a prekážok, dokonca aj v kopcovitom teréne. Jazda na e-biku je tak v porovnaní s klasickým bicyklom pohodlnejšia a jednoduchšia. S intenzitou pomoci elektro-motora sa dá ľubovoľne pracovať – môžete ju meniť (3 – 5 režimov) i celkom vypnúť.

Elektrické bicykle do mesta, hôr i na výlety
Typ pohonu
Výkon motora
Kapacita, životnosť a dojazd batérie
Aká je hmotnosť e-biku

Elektrické bicykle do mesta, hôr i na výlety

Na trhu je niekoľko druhov bicyklov s elektrickým pohonom, pričom každý je vhodný do iného prostredia. Vybrali by ste si trekingový, mestský alebo vyslovene horský e-bike?

  • Mestské elektrobicykle

Tento typ elektrobicyklov je konštrukčne prispôsobený na jednoduché nasadanie a zosadanie, čo ocenia predovšetkým starší a menej mobilní ľudia. Elektrické bicykle do mesta bývajú často vybavené motorom v zadnom kolese, kvôli čomu sú pomerne ťažkopádne, no pohodlnej jazde v meste táto vlastnosť vôbec neprekáža. Ich výhodou je nižšia cena a slušná vybavenosť (svetlá, blatníky, nosič). Mestský elektrobicykel predstavuje skvelú alternatívu pre pohodlnú a rýchlu dopravu po meste.

Ako vybrať mestský elektrobicykel

  • Horské elektro-bicykle

Zdobí ich odolná konštrukcia a silný pohon, ktorý dokáže plynule pracovať aj v ťažkom horskom teréne. Z tohto dôvodu musia byť horské e-biky dobre vyvážené, k čomu prispieva napríklad aj špecifické uloženie pohonnej jednotky (v strede) a batérie. Energetický článok sa obvykle nachádza v šikmej trubke rámu, ktorý vďaka tomu pôsobí už na prvý pohľad naozaj masívne.

V segmente horských e-bikov si môžete vyberať spomedzi hardtail a celoodpružených modelov. Výhodou hardtailov je priaznivejšia cena a menej náročná údržba (z dôvodu menšieho počtu pohyblivých častí), nevýhodou zasa nižší komfort jazdy.

Ten, naopak, nechýba celoodpruženým modelom, a to ani v horskom teréne. Odpruženie skvele pohlcuje nerovnosti a nárazy a v kombinácii s elektromotorom zabezpečuje výbornú trakciu zadného kolesa. Spomínané vlastnosti oceníte najmä pri zjazdoch či jazde v náročnejších podmienkach, no budete si za ne musieť priplatiť – celoodpružené e-biky sú v porovnaní s hardtail modelmi asi o 1000 € drahšie.

Ako vybrať horský elektrobicykel

  • Krosové alebo trekové elektrobicykle

Ak chcete kompromis medzi e-bikom do hôr a do mesta, vyberte si spomedzi trekových modelov. Na trekovom elektrobicykli hravo zvládnete dlhé cesty po asfaltkách i menej spevnenom povrchu – napríklad po nenáročných značených turistických cestách. Jednou z najväčších výhod trekingových elektrobicyklov je výborný pomer komfortného zvezenia a prejazdnosti. Preto cyklisti tento typ e-bicyklov radi využívajú pri dlhších rodinných výletoch, kedy „e-trekáč“ vyrovnáva výkonnostné rozdiely naprieč generáciami.

Ako vybrať krosový elektrobicykel

  • Cestné alebo gravelové elektrobicykle

Si v poslednom čase získavajú priazeň čoraz väčšieho poštu cestných cyklistov. Pri týchto elektrobicykloch sa kladie dôraz na nízku váhu, dokonalý dizajn a prevedenie.

Ako vybrať cestný elektrobicykel

Typy pohonu

Popri nohách cyklistu je práve motor hlavnou hybnou silou elektrobicykla. Býva uložený v strede, na zadnom a dokonca i na prednom kolese, pričom každý variant má svoje výhody aj nevýhody.

  • Motor v strede

Z pohľadu ťažiska, jazdných vlastností a prenesenia výkonu na zadné koleso ide o najoptimálnejšie riešenie. Pohon v strede preto vidíme predovšetkým u drahších modelov a horských e-bicyklov určených na zdolávanie veľmi náročného terénu.

  • Motor vzadu

Objavuje sa predovšetkým u mestských elektrobicyklov. Tento typ pohonu spôsobuje posunutie ťažiska do zadnej časti bicykla, čo by mohlo spôsobovať problémy pri prekonávaní terénnych nerovností.

  • Motor vpredu

Pohon na prednom kolese pomáha rovnomernejšiemu rozloženiu hmotnosti, no môže spôsobiť prešmykovanie kolesa na mokrom povrchu. Preto sa inštaluje najmä do mestských e-bikov predurčených na zdolávanie jednoduchých trás.

Výkon motora

Takmer všetky elektrobicyklevybavené motormi s výkonom 250 W. Ide o maximálny (legislatívou povolený) výkon pre prevádzku na pozemných komunikáciách. Môžeme sa stretnúť aj s výkonnejšími motormi (500 – 600 W), tie sú však riadiacimi jednotkami limitované na uvedenú hranicu 250 W. Aká je teda výhoda motorov s výkonom, ktorý prekračuje legislatívne normy? Vedzte, že nadupaný a zároveň priškrtený motor pracuje s pomerne veľkou rezervou a nie je veľmi zaťažený, čo prospieva jeho životnosti.

Výkon motora elektrobicykla

Kapacita, životnosť a dojazd batérie

Aj ten najvýkonnejší motor vám bude nanič, ak ho nemáte čím nakŕmiť. „Šťavu“ pre pohon e-bikov zabezpečuje batéria, pri ktorej si treba všímať hneď niekoľko parametrov.

  • Kapacita batérie, dojazd elektrobicykla

Čím väčšia kapacita batérie, tým väčší dojazd? Teoreticky áno, no v teréne to nemusí byť vždy pravda. Pri dojazde veľmi záleží (okrem kapacity baterky) na nastavenom stupni asistencie motora, na hmotnosti cyklistu, štýle jazdy, teréne či na počasí (silný protivietor odčerpá sily cyklistovi i baterke).

  • Životnosť batérie

Moderné elektrické bicykle využívajú lítiové batérie. Životnosť energetických článkov sa pohybuje na úrovni 5 – 10 rokov, respektíve 800 až 1000 cyklov dobíjania. Vo všeobecnosti sa neodporúča vybíjať batérie úplne na nulu, prerušovať nabíjací cyklus či vystavovať batérie extrémnym teplotám.

Kapacita, životnosť a dojazd batérie

Aká je hmotnosť e-biku?

Pri elektrobicykloch musíte prijať fakt, že sú o niekoľko kíl ťažšie než klasické bicykle. Motor váži zhruba 3 - 4 kg, ďalšie 2 až 5 kg pridá batéria. Celková hmotnosť e-bicyklov tak môže hravo prekročiť hranicu 20 kg. Kilá navyše však dokáže zmazať sila pohonnej jednotky – veď práve kvôli nej si elektrické bicykle kupujeme, no nie? Treba si akurát dať veľmi dobrý pozor na to, aby sa vám v strede vašej cesty nevybila baterka.

Dúfame, že sa vám článok o tom ako vybrať elektrobike páčil. Určite si prečítajte si aj ďalšie:

Tím Najšport